Tarot

Tarot för mig
Jag har hållit på med Tarot sedan 1995. 2013 gick jag till Certifierad Tarot tolkare för Ylva Trollstierna. Detta för att jag under åren tagit mig an lärlingar och vill genom certifieringen visa att jag kan och har papper på det. Själv vet jag att jag kan, men tyvärr finns det varierande kunskap hos andra som utger sig att kunna tolka Tarot.

Jag har flera Tarotlekar och alla har dom olika personlighet. En av dom är bra lustig, han kan ligga i sin ask och ropa på mig när jag ska bort. -Ta mej med! När jag kommer dit jag ska, så säger personen. -Jag skulle vilja att du la kort på mig...
Ingen av mina lekar är lik den andre, alla är olika i sin "personlighet" och jag har olika sätt och läggningar för varje lek.
Min "arbetslek" är Raider Waite och det är den som hängt med sen början.
Jag lägger inte kort på mig själv så ofta, har inget direkt behov att veta allt i förväg. Har tagit paus från att lägga på andra ett tag då majoriteten ändå inte vill höra det man ser, dom vill oftast bara att man säger det dom vill höra. Men jag håller igång mina lekar ändå på mina nära och kära.

Tarotkortens ursprung och historia
De första tarotlekarna dök upp i det medeltida Europa på fjortonhundratalet. Det är inte känt exakt när eller av vem korten skapades, och det finns många lekar som man påstår är den första tarotleken. Kortens ursprung är höljt i dunkel och därför hävdar somliga ockultister att de används redan av de svartkonskunniga prästerna i det gamla Egypten, Babylon och Tibet - eller rent av i det uråldriga sjunkna Atlantis. Vissa kallar tarotleken "Djävulens bilderbok".


Tarotlekens uppbyggnad
Den består av 78 kort, varav 56 är uppdelade i fyra sviter
- bägare, svärd, pentagram och stavar - föregångarna till våra hjärter, spader, ruter och klöver. Dessa kort kallas "arcana minor" eller lilla arcana. Ordet arcana kommer av ordet arcanum som betyder hemlighet.
De återstående 22 korten kallas "arcana major", stora arcana.
Dessa kort utgör tarotlekens hjärtpunkt. Dom är numrerade från 0 till 21 och kan sägas representera de olika stadierna i det mänskliga livet.


Lilla arcana
Den lilla arkanan med 56 kort, är grupperade i fyra olika sviter från ess
till tio och fyra "klädda kort": page, knekt, dam och kung. Sviterna är:
Stavar (wands), som står för arbete. Bägare (cups), som står för kärlek. Svärd (swords) som står för hälsa. Och Pentagram (pentacles, disks), som står för ekonomi. De står för de fyra elementen i universum, eld, vatten, luft och jord. och visar hur vi i vår vardag hanterar händelser
som hör till dessa fyra element.
Klicka här för att se och läsa mer om korten i Lilla arcana

Stora arcana
De 22 korten i stora arkanan berättar om människans väg genom livet från okunskap till upplysning, utvecklingen av det mänskliga medvetandet. Vart och ett av korten i stora arkanan motsvarar ett tillstånd i varje människas medvetande. De visar på vår inre kraft, vår andlighet och dess växande som har en förankning i verkligheten och i vårt vardagsliv.

Namnen på korten i stora arcana med dess nyckelord:
Klicka på namnen så kommer en ruta upp med bild och text.

0. Narren: Glädje, spontanitet,
att ta en risk, göra något oväntat.

11. Rättvisan: Rättvisa, ansvar, beslut, orsak och verkan.

1. Magikern: Medveten, aktiv,
koncentration, kraft.

12. Den Hängde: Släppa taget, vända om, befrielse.

2. Översteprästinnan:
Passiv, undermedvetet,
mysterium, drömmar.

13. Döden: Avslutning, förändring, skifte.

3. Kejsarinnan: Moderskap, överflöd, sinnena, naturen. 14. Måttfullheten: Måttlighet, balans, hälsa, kombinationer.
4. Kejsaren: Faderskap, struktur, auktoritet, regler. 15. Djävulen: Band, materialism,
okunnighet, frestelse.

5. Översteprästen: Utbildning, trosystem, tillhörighet.

16. Tornet: Plötslig förändring,
befrielse, utvärdering.
6. De Älskande: Relationer, sexualitet, värderingar, val.

17. Stjärnan: Hopp, inspiration, generositet.

7. Vagnen: Seger, vilja, självförtroende, kontroll. 18. Månen: Illusion, fantasi, drömmar och förtrollning.
8. Styrkan: Styrka, tålamod, medkänsla, mjuk kontroll. 19. Solen: Upplysning, kraft,
visioner, vitalitet.
9. Eremiten: Inåtseende, sökare, vägledning, tillbakadragen. 20. Yttersta Domen: Utvärdering av tidigare erfarenheter, återfödelse, förlåtelse.

10. Lyckans hjul: Vändpunkt, rörelse, personlig vision.

21. Världen: Integrering, egnagemang, tillfredsställelse,
att bli färdig.


Hur man går tillväga
Att få tag i en tarotlek är inte svårt. Om man inte kan köpa den på sin hemort kan man få den via postorder eller en annons i någon tidsskrift som sysslar med ockultism eller magi. Eller så kan man be sin lokala bokhandel att ta hem, det brukar inte vara något problem.

Att lära sig tyda korten är däremot inte särskilt lätt. Experterna ger rådet att ta korten på djupt allvar, att lyssna till vad som sägs mellan raderna och verkligen lära känna sina kort. Man måste ha respekt för dem. Om man behandlar dem alltför lättsinnigt, kommer man enligt vad det påstås att få obehagliga svar som man helst velat undvika. Men behandlar man sina kort med respekt så kan man få många härliga magiska stunder med den.

En del säger att man ska ha en särskild duk som man har när man lägger kort. Sy eller köp en fyrkantig duk av ett snyggt enfärgat eller diskret mönstrat tyg. Detta för att duken kan laddas med magisk energi och därför bli ett utmärkt portabelt underlägg till Tarotläggningar.
Dessutom glider inte korten iväg så lätt, och det enfärgade tyget blir en bra fokuspunkt.
Men vill man inte ha någon duk så ska man inte ha det bara för att någon säger det.

När man lägger kort
Det finns många olika läggningar, men man brukar prova ut och bara andvända några som man känner passar en bäst. Den vanligaste läggningen är keltiska korset. Blanda alltid leken innan en läggning. Innan du börjar bör du tvätta händerna. En del tolkar bara rättvända kort, men man får en djupare tolkning om man tar hänsyn till om korten ligger upp och ner, då är betydelsen en helt annan.
Ställ endast klar och tydligt formulerade frågor, för korten kommer att svara bokstavligt.
Då man är färdig anser en del att det är viktigt att rensa leken från energier, ett sätt är att man sorterar kortleken i nummerordning från 1
till 78. Man kan även rena sig själv efteråt genom att duscha tex.

Förvaring av korten
Leken håller mycket längre om den förvaras på ett bra sätt.
Mest praktiskt är att förvara leken i en påse av sammet eller siden med dragsko. Är du ohändig på att sy så finns det fina påsar att köpa på bland annat hälsokost- och New Age-butiker. Du kan även lägga leken i ett träskrin. Och släng inte bort ytterkartongen - använd den för att skydda korten inuti påsen så länge som den håller ihop.


Lägg ner en ametist- eller bergkristallspets i påsen med korten; detta laddar leken och är utmärkt att ta fram när du gör en läggning. Andra kristaller som hjälper med läggningen är sugelit, vit pärla och hematit.


 
Klicka på kortet så kommer du till en kul sida där du kan spå dig. =)

Räkna ut ditt årskort!
Här kan du räkna ut ditt personliga årskort. Man utgår då ifrån stora arcana som är numrerade mellan 1-22. Detta speciella kort motsvarar en kraft som du kommer att möta och behöver utveckla under det motsvarande året.
I det här fallet finns två sätt att bestämma när det aktuella året börjar. Dels kan du naturligtvis räkna året från 1:a januari, dels från din födelsedag. Båda sätten är "rätta".
I det första fallet kommer du att uppleva kraften som mer utifrån kommande. Den kommer också att mer påverka ditt yttre liv.
I det senare fallet - med räkning av året från din födelsedag - kommer
du att erfara kraften som mer inlemmad och integrerad i ditt personliga liv. Dessa båda sätt fungerar paralellt, men det äger således rum ett slags överlappning (vilken blir kraftigare ju senare på året du är född).

Fyll i uppgifterna nedan och se vilket av korten i stora arcana
som följer dig under året. Vill du kolla kommande år så ändra på "nuvarande år", så ser du vilket av korten som kommer att följa
dig då.

Nuvarande år: [ex. 2014]
Födelsemånad: [ex. 1, 2...12]
Födelsedatum: [ex. 1, 2...31]