Stenar / kristaller


Kristaller och stenar är inte bara vackra att se på. De innehåller energier som är stärkande och helande.
Var sten har sina speciella egenskaper. De har olika "personligheter" precis som människan, därför passar olika stenar på olika människor.
Även vår kropp innehåller flytande kristaller, kanske är det därför vi reagerar så lätt på dess energier. Stenar hjälper till att balansera våra chakran, komma tillrätta med våra problem och att meditera. Kristallens vibrationer är konstanta och förändras inte.
När vi mediterar med kristaller strävar vår kropp efter att utjämna vibrationerna runt kroppen. När våra chakran kommit i obalans kan vi
med kristallens vibrationer få hjälp att balans igen. En kristall är en mycket personlig "hjälpare". Den innehåller ägarens energier och vibrationer. För att inte energi ska gå förlorad bör kristallen inte vidröras av någon än ägaren.

Att köpa en kristall
När du ska köpa en sten eller kristall, gå inte efter någon lista som säger vilken sten du ska ha för att få hjälp med ett visst tillstånd. Följ din intuition och välj den sten som du tycker känns mest rätt, den som drar dina ögon till sig. Troligtvis är det denna kristallens energier du behöver mest.
Storleken har ingen betydelse. En liten sten kan innehålla mycket energier och en stor sten mindre. En del personer tycker att vissa stenars energier är för starka och väljer en mindre sten som är mindre energirik. Otumlade stenar är lika energirika som de tumlade. Vissa tycker att de trumlade är vackrare medan andra föredrar dem i sin naturliga form. Igen, låt din intuition bestämma. Man kan mycket väl köpa stenar till andra.
När du väljer stenen, tänk på personen i fråga och följ din intuition.
Bli inte förvånad om du normalt väljer andra typer av stenar än den du valt att ge bort. Genom att tänka på den vän man vill ge bort stenen till ser man till de energier vännen behöver, inte sina egna. Turkosen är ett exempel på en sten som hellre ska ges bort än köpas.

Kristaller och Chakran
Kristallerna kan också kopplas samman med de olika chakran. Kroppen behöver energi från regnbågens alla färger. Stenarnas olika färger kan associeras till ett eller flera av chakran. Genom att använda sig av ett chakras färg kan man påskynda helandet i det område och de organ som associeras där till. Genom att titta på stenens färg får man en ledtråd till vilket chakra den tillhör.

Chakran, dess färg och stenar

Rotchakrat Rött, Brunt, Svart Rubin, Rödjaspis, Röd granat, Blodsten, Rökkvarts
Navelchakrat Rött, Orange Karneol, Citrin
Solar plexus Gult Citrin, Solsten, Eldopal, Bärnsten, Karneol, Tigeröga
Hjärt chakrat Grönt/Rosa Rosenkvarts, rubin, grön kalcit, amazonit, jade, krysolit, grön agat
Halschakrat Blå Turkos, Akvamarin, Blå bandagat, Sodalit
Pannchakrat Indigo Ametist, Akvamarin, Lapis Lazuli, Bergskristall, Azurit, Florit
Kronchakrat Violett/Vitt Ametist, Bergskristall, Diamant

Rena stenar
Stenar absorberar inte bara positiva energier utan även negativa, därför behövs de renas för att återfå sina krafter. En nyinköpt kristall ska alltid rengöras eftersom de absorberat energier från alla de som tagit i dem.
Det finns flera sätt att rena stenar på. Alla stenar behövs inte rengöras eftersom somliga inte absorberar negativa energier, citrinen är ett sådant exempel. För att ladda upp en sten kan man lägga dem i sol- eller månsken.
Det är dock inte lämpligt med alla stenar eftersom en del, särskilt transparenta, bleks om de utsätts för starkt ljus.
Exempel på stenar som skadas i solljus: Aventurin, Ametist, Citrin, Florit, Rosenkvarts, Rökkvarts, Safir, Akvamarin, och Apachetår.
Ett annat sätt att rena en sten är att lägga den i ett glas till hälften fyllt med havssalt och till hälften, ljummet vatten. Både saltet och vattnet har en renande verkan och laddar upp stenen. Låt stenen ligga kvar i vattnet ett dygn, släng sedan bort saltet.
Tänk på att en del stenar som har fästen på sig t.e.x smycken kan ta skada av att ligga i vatten, ta då bara havssalt och lägg dom i.
Man kan också gräva ned sin sten i utom hus, i jorden. Stenen är i sitt rätta element och samlar ny energi.
Låt den ligga i jorden ett dygn. Glöm inte märka vad du grävt ned den!
Att tända rökelser och låta röken rengöra stenen kan också användas för att återge stenen sin energi. Även rosenvatten har en rengörande effekt, lägg stenen i vattnet och låt den vara ett dygn. Rengör dina när du känner att det behövs, efter du använt dem eller om någon annan har haft stenen.

Stjärntecken och Månadsstenar
Varje månad och vart stjärntecken har sina speciella stenar vilka kan variera beroende på olika traditioner.

Stjärntecken Datum Enligt indiansk astrologi Enligt andra traditioner
Väduren 21/3 - 19/4 Eldopal Blodsten, Diamant, Granat, Karneol, Rubin, Röd Jaspis
Oxen 20/4 - 20/5 Kryskolla Gul Topas, Jade, Korall, Lapis Lasuli, Safir, Smaragd, Tigeröga, Turmalin
Tvillingarna 21/5 - 21/6 Mossagat Agat, Akvamarin, Alexandrit, Aventurin, Bergkristall, Malakit
Kräftan 22/6 - 22/7 Karneol Grön Turmalin, Ljus Pärla, Månsten, Safir, Smaragd
Lejonet 23/7 - 22/8 Granat Bärnsten, Diamant, Karneol, Rubin, Röd Onyx, Sardonyx, Smaragd, Topas
Jungfrun 23/8 - 22/9 Ametist Agat, Aventurin, Månsten, Rosa Jaspis, Safir, Stjärnsafir
Vågen 23/9 - 22/10 Jaspis Diamant, Krysopras, Opal, Lapis Lasuli, Turkos, Turmalin
Skorpionen 23/10 - 22/11 Malakit Agat, Granat, Karneol, Röd korall, Topas, Turmalin
Skytten 23/11 - 21/12 Obsidian Ametist, Malakit, Obsidian, Topas
Stenbocken 22/12 - 20/1 Bergkristall Apachetår, Hematit, Jet, Onyx, Rökkvarts, Tigeröga
Vattumannen 21/1 - 19/2 Sugelit Akvamarin, Blå safir, Granat, Jet
Fiskarna 20/2 - 19/2 Turkos Akvamarin, Ametist, Diamant, Jade, Turkos, Turmalin

Månadsstenar

Januari Granat
Februari Ametist
Mars Akvamarin, Röd Jaspis
April Diamant
Maj Smaragd
Juni Pärla
Juli Rubin
Augusti Månsten
September Safir, Ljus Opal
Oktober Akvamarin, Opal
November Citrin, Topas
December Blodsten, Turkos

Att arbeta med sina stenar
Det finns många sätt att arbeta med stenar. Man kan använda dem som hjälp att meditera. Sitt ned lugn och ro och låt stenens energier verka medan du mediterar. En del föredrar att ha sina stenar med sig i fickan. Somliga tycker inte det räcker utan vill ha stenarna närmre kroppen, då kan man sätta fast stenen på det chakra där den ska verka, direkt mot huden.
Ett annat sätt att låta stenarnas energier verka är att sova på saken. Lägg stenen under kudden när du lägger dig. Man kan också lägga sina stenar i rummet, eller på sitt arbetsbord. Stenarnas energier sprider sig i rummet.
Många bär stenar som smycken. Det är vackert och många tycker det är mest bekvämt. Nackdelen är kanske att stensmycken är dyrare att köpa än lösa stenar.
Att programmera sina stenar är ett sätt att ge dem mer kraft. Genom att tänka in sin önskan i stenen. Se dock upp för vad du önskar, din önskan kan bli sann. Var också specifik i din önskan. Att t.ex önska sig överflöd kan ge dig ett överflöd… av räkningar.
Förvara inte dina stenar ihop med nycklar och lägg dem inte i närheten av strömledningar. Låt dem ligga där det är ljust, stäng inte in dem i en låda.

Lite olika stenar och dess betydelse

Kristallkluster

Kristallkluster består av många individuella kristaller med
en gemensam bas och som alla lever tillsammans i harmoni och fred.
De representerar det utvecklade samhället varje medlem är perfekt och unik men de delar en gemensam grund och sanning med alla de andra.
Ett kluster kan placeras på en plats, där du vill skapa starkare helande vibrationer eller där du vill rena atmosfären och skapa skönhet.
Om det t.ex. varit ett gräl i ett rum, kan du ställa ett kristallkluster där för att rensa bort negativa känslor och energier.
Du kan bara hålla handen ett tag över ett kluster och känna energin och bli tillfälligt hjälpt.
Mindre kristallkluster kan användas på olika chakran vid kristallhealing.
För att rena och ladda upp olika healingstenar eller smycken placeras de på större kluster i minst tre timmar. Foton på familjen kan läggas på eller brevid ett kluster för att rikta positiva energier mot dom.
Ett kristallkluster sprider energi, samarbetsvilja, harmoni och skönhet.
Det är en hjälpande vän.

Kristallkula
En äkta kristallkula äger en kraft, som man måste tona in på och träna sig att andvända. Den har alltid varit en symbol för det ockulta, dold visdom och förutsägelser om framtiden. Med hjälp av en kristallkula kan man öva upp sin mediala förmåga. Den har använts i tusentals år som instrument för att se in i det förflutna och framtiden. Den stärker också meditation och sprider sin kraft runt om i ett rum. Närvaron av en kristallkula under en kristallhealing hjälper behandlaren att tona in bättre på klienten.
Om den utsätts för fullmåneljus stärks kraften.

Bergkristall
Skydd. Healing. Medialitet. Energi. Lagra och sända information. Mjölkproduktion.
Bergkristallen har länge andvänds av de nordamerikanska indianerna i shamanistiska riter. Den är en vanlig komponent i shamanens medicinpåse. I shamanistiska termer är shamanen bergkristallen och kristallen shamanen. Det finns ingen skillnad mellan de två.
Bergkristall används av shamaner över hela världen.

Bergkristallen är en symbol för människans ande och intellekt.
Den representerar den totala summan av det materiella planets utveckling. De sex sidorna symboliserar de sex chakrana och spetsen
det sjunde kronchakrat.
Bergkristallen visar att det materiella planet kan nå ett perfekt tillstånd och reflektera gudomligt, vitt ljus.
När mineral och människoriket sammanlänkar sina krafter, utvecklas nya medvetande världar.

De bergkristaller man dras till stimulerar denna människas speciella utveckling. Bergkristall andvänds till väldigt mycket i de svunna kontinenterna Lemurien och Atlantis. Vi börjar nu återinlära dess olika användningsområden.

Bergkristallen är allmänt healande och kan placeras på smärtfyllda eller spända delar över hela kroppen. Den balanserar energin och löser upp blockeringar. Nyblivna mödrar kan använda den för att öka mjölkproduktionen.
Den kan ta in, lagra och skicka information. Man kan "programmera" in önskningar i sin kristall. Den tar bort negativa tankeformer, ökar medvetandet och fokuserar meditationen. Bär en kristall för att öka din energi och din andliga medvetenhet.
Placera den under kudden för klarare drömmar och lugn sömn.

Agat
Styrka. Mod. Kärlek. Långt liv. Skydd. Healing. Trädgårdsarbete.

Det finns många olika typer av agat, som varierar i färger och mönster, yin och yang. Agat används ofta i kärleksmagi för att dra till sig kärlek.
Den kan bäras för att undvika avundsjuka tankar och illvilja, som sanningsamulett samt för att dra till sig favörer från inflytelserika personer. Den hindrar barn från att falla och vuxna från att snubbla.
Håll en agat på pannan för att minska feber och i handen för avstressning och lugn. Den hjälper mot mindre hälsoproblem och den är bra för blodet och hudproblem. Agat är befrämjande för trädgårdsarbete den ökar växternas fruktbarhet och skönhet. Den kan planteras eller hängas i trädgården. Speciellt mossagat är bra mot stel nacke, för att träffa nya vänner och för att upptäcka "skatter". Agat är en baschakrat-mossagat för hjärtchakrat -blå spetsagat för halschakrat.

Akvamarin
Medialitet. Frid. Mod. Rening.

Akvamarin hjälper till att öppna upp förmågan till medialitet. Den är psykiskt renande och kan för detta ändamål gnidas mot kroppen eller andvändas i ett bad. Lägg en akvamarin i ett glas vatten och ställ i fullmånens ljus, helst utomhus i tre timmar och drick det för att öka ditt psykiska medvetande. Akvamarin löser upp ångest, lugnar och balanserar såväl känslomässigt som mentalt och fysiskt.
Det är en sten för frid och glädje, särskilt i relationer. Den skyddar vid resor, speciellt resor över vatten. Akvamarin hjälper mot nervskador, körtelproblem, tandvärk och problem med käke, hals och mage.
Den rensar halsen från blockerade tankar. Akvamarin är för halschakrat.

Ametist
Kärlek. Skydd mot tjuvar. Frid. Mod. Healing. Lycka. Drömmar. Mot alkoholism.

Under kudden eller buren till sängs hjälper ametisten mot sömnproblem och mardrömmar och förhindrar att man försover sig. Ametisten är en mäktig rese sten, skyddar mot tjuvar, sjukdom och annan fara. Vid utbyte av ametister mellan älskande par stärks banden. När män bär den, sägs den dra till sig goda kvinnor. Den är en andlig sten, en sten för frid. Håll den i vänster hand för att uppnå lugn. Den tar bort fruktan och ökar hoppfullheten.
Den avlägsnar skuldkänslor och självbedrägeri och hjälper mot alkoholism och frosseri. Ametisten skärper ditt sjätte sinne.
Den lär dig att släppa taget och känna tillit, att ge upp gammalt och låta dig fyllas på ett nytt och bättre sätt och låta universums krafter leda din väg.
Ametisten ökar också den mentala förmågan, förbättrar minnet och lindrar huvudvärk. Placera ett ametistkluster på ditt meditationsbord eller bär en runt halsen för att fördjupa din meditation. Ametist är för tredje ögat och kronchakrat.

Aventurin
Mental kraft. Syn. Healing. Frid. Lycka. Spel. Pengar.

Aventurin är allmänt lugnande och healande och tar bort ångest och rädslor, speciellt de som uppkom under de sju första barndomsåren. Aventurin stärker synen och är bra mot psykosomatiska sjukdomar.
Den kan med fördel kombineras med malakit och rosenkvarts. Den är stärkande för intellektet. Aventurin andvänds i magik för
spellycka och för att dra till sig pengar.
Aventurin kan läggas på olika delar av kroppen exempelvis solarplexus, hjärt och halschakrat

Blodsten
Stoppa blödning. Healing. Seger. Mod. Makt. Styrka. Rikedom. Affärer. Legala frågor.

Blodsten andvänds för att hålla blodet friskt och mot blodsjukdomar samt för att ta ner feber. Den ger energi, värme, fysisk styrka och den sägs förlänga livet. Den bärs för att ge mod och tar bort ängslan och ilska. Blodsten andvänds för att nå framgång med pengar och i affärer.
Lägg den i plånboken. Blodsten är för baschakrat.

Celestin
Andlighet. Medkänsla. Rättframhet. Mot stress.

Celestin ökar den andliga medvetenheten och utvecklingen.
Den är i högsta grad en andlig sten, som lär oss att komma vår
skapare närmare och känna kärlek till moder jord och våra medmänniskor.
Den hjälper oss också att få ett vidare perspektiv på tillvaron.
Den befrämjar öppenhet, rättframhet, tankeklarhet och renhet i hjärtat. Celestin är i samklang med himmelsk energi och hjälper oss så till kontakt med de himmelska sfärerna b.l.a med vår skyddsängel.
Placera därför en bit celestin under kudden på natten och be om kontakt med din skyddsängel. Celestin är stressreducerande och tar bort spänningshuvudvärk och andra spänningar i kroppen.
Den är för tredje ögat och kronchakrat.

Citrin
Skydd. Andlighet. Självkänsla. Lugn. Mot mardrömmar.

Citrin tar bort fruktan, hindrar mardrömmar och ger god sömn. Den stimulerar till ökad andlig medvetenhet. Citrin är som solen värmande, genomträngande, omhändertagande och livgivande. Den skyddar från negativa vibrationer och inflytanden och stärker självkänslan.
Citrin är den bästa sten att andvända, när du vill uppnå något av världslig karaktär, i affärer, utbildning, relations och familjefrågor.
Citrin är mycket bra mot depression, mot matsmältnings-problem inkl, förstoppning och diabetes samt renar huden.
Citrin är främst för solar plexus chakrat.

Falköga
Skydd. Mod. Energi. Förändring. Perspektiv.

Falköga ser ovanifrån och hjälper dig till ett vidare perspektiv på det dagliga livet. Den sprider en fridfull helande stråle rakt in i hela kroppen och är en av de bästa stenar, när man arbetar med att ändra negativa mönster och nå personliga mål. Falköga fungerar bra tillsammans med tigeröga. Falköga och tigeröga skapar tillsammans ett uttryck för himmelriket på jorden.
Falköga kan andvändas på såväl baschakrat som tredje ögat.

Fluorit
Mentala krafter.

Fluorit balanserar starka känslor med intellektet. Den hjälper dig att upprätthålla ett meditativt tillstånd mitt under fysisk aktivitet att se verkligheten bakom illusionen, sanningen bakom förvirringen.
Fluorit är en av de kraftfullaste New Age stenarna och bör behandlas med stor respekt. Fluoristens smeknamn är *genistenen* Den utvecklar den mentala kapaciteten. Den kan användas för behandling av mentala störningar och rubbningar i hjärnvågs- frekvensen. Fluoriten är en bra meditations sten. Den används ibland för att stärka effekten av andra stenar.
Fluorit är för det tredje ögat.

Granat
Healing. Skydd. Styrka. Kreativitet. Fertilitet.

Granat bärs för att öka kroppslig styrka, uthållighet och energi. Ha med dig den vid t.ex. bergsklättring eller nattliga studier.
Den används som skyddssten, särskilt mot tjuvar. Granat stärker auran och skapar en sköld av positiva vibrationer, som stöter bort negativa energier. Den hjälper fram kundalinikraften och kallas *den heliga stenen*.
Den ökar kreativiteten, den sexuella aptiten och fertiliteten. Granat hjälper mot hudproblem, speciellt inflammationer mot reumatism, samt reglerar hjärtat och blodet. Vänner, som ska skiljas, kan byta granater för att få träffas igen.
Röd granat är för baschakrat, andra chakrat och hjärtchakrat. Grön granat är för hjärtchakrat.

Hematit
Healing. Grundning. Spådom.

Hematit sägs vara kraftfull i att dra ut sjukdomar ur kroppen. Den är speciellt bra mot blodsjukdomar, brännskador och andra sår
samt huvudvärk. Den grundar och stärker självkänslan. Om man rispar hematit och sedan drar fingret över den, så helar den sig själv.
Den kan användas vid spådom. Hematit är för baschakrat.

Jaspis
Healing. Skydd. Hälsa. Skönhet.

Jaspis gynnar mentala processer och skyddar från farliga och ogynnsamma önskningar och beslut. Den skyddar från både
fysiska och ickefysiska faror. Hållen i handen beskyddar den och lindrar smärtor vid barnabörd.

Grön Jaspis
Den befrämjar en vilsam sömn och stoppar hallucinationer. Den hjälper vid förstoppning magsår och tarmvred.
Den lindrar sorg och ökar känsligheten och förståelsen för andras behov. Grön jaspis är för hjärtchakrat.

Röd Jaspis
Den har traditionellt burits av kvinnor för att befrämja skönhet och
charm. Röd jaspis hjälper vid lever- och magproblem samt vid infektion. Röd jaspis är för baschakrat.

Gul Jaspis
Gul jaspis stimulerar till cellförnyelse i hela det endokrina systemet. Kvinnliga egenskaper balanseras.
Gul jaspis är för plexuschakrat.

Karneol
Skydd. Frid. Healing. Mod. Sensuell energi.

Karneol kan användas  för att befrämja frid och harmoni och ta bort depression. Den hjälper vid blyghet och ökar modet vid t.ex. offentliga framträdanden. Den stärker rösten och ger ökad självkänsla och tålamod, tar bort tvivel och negativa tankar. Den är grundande och bra mot förvirring och tankspriddhet. Karneol stimulerar sexualiteten och ökar fertiliteten och potensen. Den skyddar från hud och blodsjukdomar och är allmänt healande.
Karneol är för andra chakrat.

Månsten
Kärlek. Spådom. Medialitet. Sömn. Skydd. Trädgårdsarbete. Bantning.

Månsten drar till sig kärlek och hjälper till vid problem i relationer. Placera den under kudden för god sömn.
Den är en skyddssten vid resor, speciellt resor över vatten. Den är för inre växt och styrka. Månsten är en kvinnlig sten och hjälper män (och kvinnor) att öppna upp sin kvinnliga sida. Den neutraliserar negativa känslor och ger frid och harmoni. Månsten kan läggas på hjärtchakrat.

Obsidian
Skydd. Grundning. Spådom. Frid.

Aztekerna andvände flata, fyrkantiga speglar av svart obsidian för spådom. Vissa indianer har använt den i ceremonier för att skärpa den inre visionen. Den är grundande och centrerande. Håll den i handen eller placera den under fötterna för att grunda dej. Den skyddar varmhjärtande personer. Obsidian är för baschakrat.

Onyx
Skydd. Stabiliserande. Defensiv magik.

Onyx ändvänds som skydd och som försvar mot yttre negativitet. Den kan reducera för starka sexuella impulser. Den anses befrämja objektivt tänkande och ge andlig inspiration. Den tar bort negativa tankar. Den ger balans i svåra relationer och
ökar förmågan att släppa taget. Onyx balanserar manliga och kvinnliga kvaliteter. Den stärker hår och naglar, ögon samt hörseln.
Onyx öppnar hals, solar plexus och baschakrat.