Ouija

Ouija -ursprunget till det vi kallar "anden i glaset".
Ouija är från början ett bord med en pekare (ofta i trä och härtformad) som används till förutsägelser och kontakt med andevärlden.
Namnet Ouija kommer från franskans "QUI" och tyskans "JA".
"Brädan" har hela alfabetets bokstäver från a-ö och alla nummer 0-9
och orden "JA"& "NEJ".

Detta är en metod för att kontakta andra sidan. Det kan gälla döda anhöriga, astrala väsen eller olika typer av andar. Det finns många olika teorier om vad det är. Många säger att Ouija bara är ett sätt att få det man tänker bevisat; att om man tänker starkt på ett ord så skriver pekaren det.

Då man kontaktar andar via Ouija eller anden-i-glaset, så bjuder man in främmande väsen över tröskel.
Det är viktigt att man vet vad man håller på med, annars kan man få ovälkommet besök som inte vill ge sig av.
Se upp med att inte bli beroende av andarnas råd. Det finns människor som använt Ouijabrädet så ofta att de så småningom inte vågar ta beslut på egen hand. Om man känner av detta beroende, så bör man bränna brädet.

Tillvägagångssätt
Ouijabräde/witchboard är ungefär samma sak som anden i glaset.
De finns att köpa lite varstans. Det går även att tillverka sitt eget. Allt man behöver är att ta en platta av något slag och skriva ned alfabetet, siffror, en ja- och nej-ruta och ett frågetecken. Använd en enkrona eller en liten träplatta med hål i mitten istället för ett glas.

Om man vill vara på den säkra sidan kan man skapa en skyddande cirkel först. Ha några ljus framme, så att man ser i det släckta rummet.
Man börjar med att hålla ett glas över ett av ljusen och låter det värmas upp. Sedan frågar man i glaset om det finns någon vänligt sinnad ande i rummet, ställer ner glaset på frågetecknet och så lägger alla sitt pekfinger lätt mot glasets botten. Glaset börjar nu röra på sig och förhoppningsvis flyttar det sig till Ja-rutan. (Observera att det kan vara ett negativ väsen som låtsas vara vänligt sinnad.) Flyttar det sig till Nej-rutan, så säger man bara att man vill avsluta denna kontakt och så gör man det i lugn och ro. Fortsätt inte med anden-i-glaset då, utan vänta till någon annan gång.

Får man ett ja-svar, så kan man fråga vidare. Man värmer glaset över ljuset, ställer en ny fråga, ställer ner glaset på frågetecknet och alla lägger sina fingrar lätt på. Sedan läser man svaret efter vad glaset stannar på för bokstäver. Det kan gå trögt i början, men efter en stund brukar glaset få upp farten. Undvik frågor om död, olyckor och vem som vem som svarar.

Om man inte avslutar korrekt, så kan anden stanna kvar efter sessionen. För att driva den ur huset kan du rena rummet. Andar som hör hemma på lägre plan trivs inget vidare här ändå, och försvinner så småningom om man har tur. I värsta fall får man be någon som är kunnig komma och driva ut anden.

Historia
I mitten av 1800-talet fanns en version kallad "Planchette".

1890, introducerade Charles Kennard hans första talande bord för
världen. Med det speciella namnet "Ouija," fångade Kennard's bräde snabbt amerikanarnas intresse.
Ouija annonserades om att inneha förunderliga krafter och detta skapade uppståndelse i det vetenskapliga samhället som överlag avslog hela idén. Återförsäljarna var däremot helt övertygade med vad dom lovade.

Nuförtiden kallas det ofta "Ouija talande bordet" och kom till bl a
av en amerikan i slutet av 1800-talet vid namn William Fuld.
Bröderna Parker Köpte rättighterna för Ouija Board av William Fuld 1966. Det blev mycket populärt att få tala med sin döda anhöriga, man sökte mer kontakt och bekräftelse på att det finns något mer än bara detta liv.
En liknande typ av "bräda" har även använts i antikens Kina och Grekland.Charles Kennard
 

William Fuld

Vill du läsa hela historien bakom Ouija brädets födelse klicka här


Kennard Novelty Company Design på trä 1891.
Detta är DET Ouija bräde som allt började med.
På baksidan finns datum för patent: 10 februari 1891.William Fuld Design på trä 1902
William Fuld's första Ouija bräde var nästan en kopia av Kennards design. Fuld experimenterade med olika typer av plywood för att
göra bräderna starkare och mer tåliga mot att bli skeva.Denna Ouija design, introducerades i slutet på 1930-talet av
William Fuld, och är standard för alla nuvarande Ouija bräden i dag
.


Klicka här för att komma till Museum of Talking Boards (Engelska)